En zo gaat het weer in Palestijns gebied

Opinie-artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 26 januari 2015.
Uit een artikel in de linkse Britse krant ‘The Guardian’ (bepaald niet pro-Israël) blijkt dat voor woningbouw in Gaza bedoelde bouwmaterialen weer in handen vallen van Hamas.

Daardoor zullen deze wederom voor gevechtstunnels gebruikt worden, in plaats van voor herbouw van woningen voor Palestijnse gezinnen. Dit trouwens net als de twee door Hamas begonnen oorlogen waarna de wereld zei dat Gaza heropgebouwd moest worden. Bij de laatste oorlog bleken het geld en de bouwmaterialen massaal ingezet te zijn om raketten te fabriceren en om terreurtunnels te bouwen – ook onder de grens door, zo om aanslagen in Israël te plegen.

Er is nu door de VN een systeem bedacht waarbij alleen burgers bouwmateriaal zouden kunnen krijgen, op basis van bonnen waarop staat hoeveel zij nodig hebben om hun huis te herbouwen. De bouwmaterialen worden vervolgens verstrekt vanuit VN opslagplaatsen.

Maar Peter Beaumont, een journalist van The Guardian, zag in de Gazastrook dat mensen hun bouwmaterialen al een paar meter vanaf het magazijn doorverkochten, tegen soms vier keer de kostprijs. Buiten de magazijnen was een levendige handel zichtbaar, van zowel kopers als verkopers.

Ook hoorde de krant van corrupte ambtenaren, die voor geld bonnen uitschrijven waarop grotere hoeveelheden bouwmateriaal staan dan de bewoners nodig hebben. Zodat zij het overschot kunnen verkopen op de zwarte markt.

Econoom Omar Shaaban vertelde aan de krant:

“Het is een schandaal wat er gebeurt. Het systeem leidt tot corruptie. Het leidt tot grote inkomsten van de ambtenaren van de VN. En het is absurd dat het de heropbouw van Hamas [terreurtunnels] niet voorkomen wordt.”

In de wijk Shujaiya, een van de zwaarst getroffen gebieden, was het puin wel uit de straten verwijderd, maar was inderdaad nog weinig te zien van wederopbouw.

Bewoners van Netiv Ha’asara, een kibboets vlak bij de Israëlische grens met de Gazastrook, meldden juist wel dat zij bulldozers en vrachtwagens bezig zagen met zware graafwerkzaamheden. Ook zien zij een tweehonderd meter lange berg met uitgegraven zand, met daarop vlaggen van islamitische terroristische groepen erop.

De geschiedenis herhaalt zich, Hamas plant een nieuwe oorlog tegen Israël en is weer bezig de goederen bestemd voor de ‘wederopbouw’ te gebruiken voor de aanleg van terreurtunnels, zodat daaruit raketten afgeschoten kunnen worden en terroristen weer aanvallen op Israël kunnen plegen.

En de VN en de Westerse landen die massaal doneren voor de ‘wederopbouw’, maken het weer mogelijk.

Ongetwijfeld zal Hamas de recente onzinnige besluiten van de wereldgemeenschap als een extra aanmoediging beschouwen:

het onderzoek van het Internationaal Gerechtshof naar ‘oorlogsmisdaden’ van Israël,
het door sommige Europese landen ‘erkennen van Palestina’ zonder dat het vrede met Israël gesloten heeft,
het schrappen van Hamas van de terreurlijst van de Europese Unie.
Wordt Europa soms pas echt wakker als er nog meer terroristische aanslagen van moslimradicalen op Europees grondgebied worden gepleegd? Europa wordt door die ‘appeasement’ niet veiliger, dat is nu wel gebleken.

Maar het zijn in eerste instantie de Israëlische burgers die ergens in de toekomst weer de bloedige prijs voor dit onverantwoordelijk gedrag van de wereldgemeenschap ten opzichte van moslimradicalen zullen betalen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s